Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polski Cukier idzie za granicę

08 lutego 2011 | Ekonomia | Magdalena Kozmana
W ostatnich dwóch latach światowe zapasy topniały. W tym roku produkcja ma być nieznacznie większa od konsumpcji.
źródło: Rzeczpospolita
W ostatnich dwóch latach światowe zapasy topniały. W tym roku produkcja ma być nieznacznie większa od konsumpcji.

Krajowa Spółka Cukrowa przejmie spółkę w Mołdawii i zarobi na światowej gorączce notowań cukru

Notowania cukru na globalnych rynkach biją kolejne rekordy. Światowa produkcja przez dwa lata z rzędu była mniejsza od konsumpcji i europejskie firmy zaczynają gorączkowo rozglądać się za zapewnieniem sobie dostawców. W Unii Europejskiej obowiązują limity produkcji cukru dla przemysłu spożywczego. Dlatego firmy muszą szukać dodatkowych możliwości produkcji za granicą.

Największy gracz na polskim rynku – Krajowa Spółka Cukrowa, która ma 39 proc. udziałów w rynku, chce wykorzystać ten czas do rozpoczęcia działalności na zagranicznych rynkach.

– Chcemy docelowo produkować około miliona ton cukru rocznie, czyli dwa razy więcej niż obecnie. Dajemy sobie na to trzy lata. Zamierzamy wejść do pierwszej piątki unijnych producentów, a aktualnie zajmujemy siódme miejsce – mówi prezes KSC Marcin Kulicki.

Na początek polski koncern przejmie cukrownię w Mołdawii....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8847

Spis treści
Zamów abonament