Chleb musi podrożeć
W 2011 roku z powodu drogiego zboża ceny pieczywa mogą urosnąć o ok. 20 proc.
– Podwyżki cen są nieuniknione, aby piekarze mogli nadal funkcjonować. Obniżanie kosztów działalności już bowiem nie wystarczy – narzeka Wojciech Zdrojowy, prezes poznańskiej spółdzielni Fawor. Jego firma podniosła już w tym roku ceny o 8 – 10 proc. m.in. w sieci własnych sklepów (ma ich 25). W sprawie podwyżki Fawor negocjuje jeszcze z sieciami handlowymi, które są niechętne podnoszeniu cen.
Instytut Polskie Pieczywo szacuje, że maksymalnie chleb i bułki mogą w tym roku zdrożeć w naszym kraju o nieco ponad 20 proc. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) prognozuje natomiast, że w pierwszej połowie tego roku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta