Mięso będzie coraz droższe
W drugiej połowie 2011 roku czeka nas podwyżka cen wieprzowiny. Może sięgnąć nawet 5 procent
– To będzie trudny rok dla branży mięsnej w Polsce – obawia się Ryszard Smolarek, prezes Zakładów Mięsnych Łuków, czołowej firmy mięsnej w Polsce, której przychody w 2010 r. wyniosły 610 mln zł.
Analitycy prognozują, że od połowy roku w górę zaczną iść ceny surowca. Powód? Podwyżki cen pasz wywołane rekordowymi cenami zbóż powodują, że polscy rolnicy zaczynają ograniczać hodowlę trzody.
– Jej opłacalność jest coraz mniejsza. Może się nawet okazać, że w drugiej połowie roku zacznie brakować surowca – ostrzega Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Firmy mięsne obawiają się, że w tym roku będzie im trudno poprawić ubiegłoroczne wyniki finansowe. – Jeżeli na sytuację na rynku surowca...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta