Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mięso będzie coraz droższe

09 marca 2011 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Słaba kondycja  Branży mięsnej
źródło: Rzeczpospolita
Słaba kondycja Branży mięsnej

W drugiej połowie 2011 roku czeka nas podwyżka cen wieprzowiny. Może sięgnąć nawet 5 procent

– To będzie trudny rok dla branży mięsnej w Polsce – obawia się Ryszard Smolarek, prezes Zakładów Mięsnych Łuków, czołowej firmy mięsnej w Polsce, której przychody w 2010 r. wyniosły 610 mln zł.

Analitycy prognozują, że od połowy roku w górę zaczną iść ceny surowca. Powód? Podwyżki cen pasz wywołane rekordowymi cenami zbóż powodują, że polscy rolnicy zaczynają ograniczać hodowlę trzody.

– Jej opłacalność jest coraz mniejsza. Może się nawet okazać, że w drugiej połowie roku zacznie brakować surowca – ostrzega Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Firmy mięsne obawiają się, że w tym roku będzie im trudno poprawić ubiegłoroczne wyniki finansowe. – Jeżeli na sytuację na rynku surowca...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8872

Spis treści
Zamów abonament