Niższe zyski z żywności
Wysokie ceny surowców zaszkodziły wynikom spółek spożywczych
– Po pierwszym półroczu wiele wskazuje na to, że 2011 rok będzie jednym z gorszych dla firm mięsnych – uważa Ryszard Smolarek, prezes Zakładów Mięsnych Łmeat. W szczególnie trudnej sytuacji są przetwórnie zajmujące się także ubojem trzody. – Ich rentowność netto w pierwszej połowie 2011 roku mogła być nawet o połowę niższa niż rok wcześniej – mówi Smolarek.
Firmy mięsne odczuwają skutki wysokich cen surowca. Jest go mało, ponieważ drogie pasze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta