W naszym kraju prawo Engla jest zawieszone
Wchodzimy w fazę niedoboru żywności. Mamy rynek sprzedawcy, na którym za coraz gorszą żywność płacimy coraz więcej
155 lat temu Ernest Engel odkrył prawo , zgodnie z którym przy wzroście dochodów maleje udział wydatków na żywność. Od tamtego czasu mało było przypadków, kiedy empiria przeczyła tej prawidłowości. Nawet w okresie socjalistycznej gospodarki planowej, która starała się zniweczyć wszystkie prawa ekonomiczne, relatywny udział żywności w wydatkach, choć powoli, malał. Po roku 1990 spadał w tempie oszałamiającym. W 1991 r. wynosił 48 proc., w 2000 r. było to 30 proc. , a pięć lat później 26 proc. I nagle szybki spadek został zastopowany. Co więcej, w 2006 r. udział wydatków na żywność...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta