Drożejąca wieprzowina przegrywa z drobiem
Rosnące ceny schabu i szynki zniechęcają Polaków do zakupów. Szukają tańszego mięsa.
W ciągu trzech kwartałów 2012 r. ceny detaliczne wieprzowiny urosły w Polsce o 11,2 proc. – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Wiadomo też, że nieuniknione są kolejne podwyżki.
– W grudniu wieprzowina może być o 7 – 8 proc. droższa niż przed rokiem – szacuje Jan Małkowski z IERiGŻ.
Drożejące mięso wieprzowe traci w Polsce zwolenników. Według IERiGŻ jego przeciętne spożycie może wynieść w 2012 r. 40,5 kg, wobec 42,8 kg rok wcześniej. Zamiast coraz droższego schabu czy szynki Polacy chętniej kupują piersi kurczaka lub udka. Drób będzie w tym roku jedynym gatunkiem mięsa, którego spożycie per capita pójdzie w górę....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta