Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Drożejąca wieprzowina przegrywa z drobiem

15 listopada 2012 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Wzrost cen sprawi, że w tym roku spaść może spożycie mięsa wieprzowego. Pomimo rosnącej popularności drobiu pozostanie ono jednak najpopularniejszym rodzajem mięsa w Polsce.
źródło: Rzeczpospolita
Wzrost cen sprawi, że w tym roku spaść może spożycie mięsa wieprzowego. Pomimo rosnącej popularności drobiu pozostanie ono jednak najpopularniejszym rodzajem mięsa w Polsce.

Rosnące ceny schabu i szynki zniechęcają Polaków do zakupów. Szukają tańszego mięsa.

W ciągu trzech kwartałów 2012 r. ceny detaliczne wieprzowiny urosły w Polsce o 11,2 proc. – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Wiadomo też, że nieuniknione są kolejne podwyżki.

– W grudniu wieprzowina może być o 7 – 8 proc. droższa niż przed rokiem – szacuje Jan Małkowski z IERiGŻ.

Drożejące mięso wieprzowe traci w Polsce zwolenników. Według IERiGŻ jego przeciętne spożycie może wynieść w 2012 r. 40,5 kg, wobec 42,8 kg rok wcześniej. Zamiast coraz droższego schabu czy szynki Polacy chętniej kupują piersi kurczaka lub udka. Drób będzie w tym roku jedynym gatunkiem mięsa, którego spożycie per capita pójdzie w górę....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9387

Wydanie: 9387

Spis treści
Zamów abonament