Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie mięso podbija Azję

18 kwietnia 2013 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Liczy się nie tylko rynek unijny
źródło: Rzeczpospolita
Liczy się nie tylko rynek unijny

Producenci wieprzowiny są o krok od wejścia na Tajwan. Eksportują już do Chin, Japonii oraz Korei Płd.

– Jeszcze w tym kwartale pierwsze zakłady mięsne z Polski powinny rozpocząć eksport na Tajwan – mówi „Rz" Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii.

Zainteresowanie tym dalekowschodnim rynkiem jest bardzo duże. Kontroli tajwańskich służb chciały poddać się 33 zakłady. Ostatecznie jesienią 2012 r. inspektorzy odwiedzili osiem z nich. Na Tajwanie chciałby zadebiutować, m.in. Polski Koncern Mięsny Duda i grupa Sokołów.

Daleki Wschód kusi

Szanse, że wszystkie osiem zakładów od razu dostanie pozwolenie na eksport są jednak niewielkie. – Uzyskiwanie dostępu do nowych rynku zazwyczaj odbywa się krok...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9515

Wydanie: 9515

Spis treści
Zamów abonament