Polskie mięso podbija Azję
Producenci wieprzowiny są o krok od wejścia na Tajwan. Eksportują już do Chin, Japonii oraz Korei Płd.
– Jeszcze w tym kwartale pierwsze zakłady mięsne z Polski powinny rozpocząć eksport na Tajwan – mówi „Rz" Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii.
Zainteresowanie tym dalekowschodnim rynkiem jest bardzo duże. Kontroli tajwańskich służb chciały poddać się 33 zakłady. Ostatecznie jesienią 2012 r. inspektorzy odwiedzili osiem z nich. Na Tajwanie chciałby zadebiutować, m.in. Polski Koncern Mięsny Duda i grupa Sokołów.
Daleki Wschód kusi
Szanse, że wszystkie osiem zakładów od razu dostanie pozwolenie na eksport są jednak niewielkie. – Uzyskiwanie dostępu do nowych rynku zazwyczaj odbywa się krok...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta