Dieta wyróżnia człowieka
Przodkowie ludzi odżywiali się liśćmi i owocami do ok. 3,5 mln lat temu. Potem nastąpiła zmiana pożywienia i włączenie do jadłospisu m.in. mięsa.
Badacze amerykańscy pobrali próbki ze 173 zębów pochodzących od 11 gatunków naczelnych żyjących od 4 mln lat do 10 tys. lat temu. Rodzaj diety oszacowali na podstawie ilości izotopów węgla, jakie zachowały się w szkliwie. Wyniki ogłosili w prestiżowym magazynie „PNAS".
– Ok. 3,5 mln lat temu przodkowie człowieka zaczęli poszukiwać nowych możliwości – tropikalnych traw i turzyc – powiedział Thure Cerling z Uniwersytetu Utah, główny autor dwóch artykułów w „PNAS". – Zauważyliśmy rosnącą zależność przodków człowieka od tego rodzaju pożywienia.
Choć na podstawie tych badań nie można określić dokładnej diety, naukowcy uważają, że nasi przodkowie do jadłospisu włączyli także zwierzęta, które żyły na sawannie. Najstarsze dowody jedzenia mięsa pochodzą sprzed 2,5 mln lat.