Sudowia rośnie w siłę dzięki serom
Spółdzielnia z Suwałk udowodniła, że potrafi sobie radzić na konkurencyjnym rynku mleczarskim. Z sukcesem rozwija także eksport.
Beata Drewnowska
– W Polsce jest miejsce nie tylko dla gigantów, ale także dla średnich przetwórni mleka – mówi „Rz" Bożena Dobrzyń, prezes Spółdzielni Mleczarskiej Sudowia w Suwałkach. – Udowodniliśmy to, inwestując kilka milionów złotych w rozbudowę linii serowarskiej.
Dzięki niej Sudowia będzie mogła zwiększyć produkcję serów aż o 50 proc. – Zmodernizowaną linię uruchomiliśmy na przełomie września i października 2013 roku. Pozwala ona rozwinąć nam produkcję, głównie serów typu holenderskiego i parmezanu – wyjaśnia prezes suwalskiej spółdzielni.
Specjalizacja jest kluczowa
Na sery przypada dziś 95 proc. produkcji Sudowii. – Specjalizacja w połączeniu z wysoką jakością produktów oraz wyróżniającymi się na tle branży walorami smakowymi są kluczowymi warunkami osiągnięcia sukcesu przez takie firmy jak nasza – zaznacza Bożena Dobrzyń.
Decyzję, aby skupić się na serach, spółdzielnia podjęła kilkanaście lat temu. – Od tamtej pory sukcesywnie realizujemy ten plan,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta