„PO szykuje lepszy los karpiom”
Po bardzo uważnej lekturze publikacji red. Wiktora Ferfeckiego („Rz", 3.01.2014 r.) – jako ichtiolog z wieloletnim doświadczeniem, dogłębnie analizujący dzisiejszy rynek rybny – doszedłem do wniosku, że opisywana inicjatywa pana posła Pawła Suskiego, pod pozorami dbałości o los zwierząt, jest szkodliwa dla ludzi, środowiska naturalnego i gospodarki, a także dla budżetu państwa.
Dlatego chciałbym się odnieść do wszystkich tez stawianych w wymienionym artykule:
1. Nieprawdziwa jest informacja o stanie prawnym dotyczącym sprzedaży żywych ryb. Zgodnie z art. 24 ustawy z 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (DzU z 2003 r. nr 106, poz. 1002 z późniejszymi zmianami), a także innymi regulacjami, za transport ryb uznaje się ich profesjonalne przewożenie i przetrzymywanie w celu sprzedaży (stanowisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 15.06.2012 r.). Tak więc wbrew cytatowi „Rzeczpospolitej", zgodna z prawem jest sprzedaż ryb zarówno uśmierconych, jak i żywych, przy czym warunki tej sprzedaży określa Główny Inspektorat Weterynarii na podstawie wyników badań naukowych.
2. Propozycja uśmiercania wszystkich żywych karpi w sklepach jest niebezpieczna z co najmniej dwóch istotnych powodów:
a) to zamach na polską tradycję zakupu żywych ryb, gdyż według badań PBS DGA co najmniej 2/3...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta