Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kulinarne przeboje 2014 roku

07 lutego 2014 | Styl życia | Michał Bonarowski
Proste dania wykorzystujące sezonowe składniki, takie jak topinambur, to jeden z najważniejszych kulinarnych trendów roku.
źródło: 123RF
Proste dania wykorzystujące sezonowe składniki, takie jak topinambur, to jeden z najważniejszych kulinarnych trendów roku.

Na stół wracają nieco już zapomniane produkty – topinambur, brukiew, pasternak, salsefia i jarmuż. Najlepiej od lokalnych dostawców.

Kulinaria też podlegają modom. Co i jak będziemy jadać w tym sezonie, podpowiadają eksperci.

Standardem w Polsce są trendy ogłaszane co roku przez McCormick (właściciela m.in. marki Kamis). Na ten rok specjaliści firmy przewidują wzrost znaczenia prostej i wyrazistej kuchni meksykańskiej oraz kuchni brazylijskiej – podobnie jak meksykańska wyrazistej, ale z dominującymi elementami wielokulturowości. Więcej ma być też wpływów kuchni indyjskiej. W odniesieniu do przypraw przewidują nowe aranżacje chilli: grillowanie, wędzenie, marynowanie, fermentowanie oraz kandyzowanie.

Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny związany z marką Lubella, przypuszcza, że nadal będziemy chętnie gotować w domach i zastępować gotowe potrawy własnoręcznie przygotowanymi. Będziemy też używać więcej produktów pełnoziarnistych, a na naszych stołach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9758

Wydanie: 9758

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament