Kulinarne przeboje 2014 roku
Na stół wracają nieco już zapomniane produkty – topinambur, brukiew, pasternak, salsefia i jarmuż. Najlepiej od lokalnych dostawców.
Kulinaria też podlegają modom. Co i jak będziemy jadać w tym sezonie, podpowiadają eksperci.
Standardem w Polsce są trendy ogłaszane co roku przez McCormick (właściciela m.in. marki Kamis). Na ten rok specjaliści firmy przewidują wzrost znaczenia prostej i wyrazistej kuchni meksykańskiej oraz kuchni brazylijskiej – podobnie jak meksykańska wyrazistej, ale z dominującymi elementami wielokulturowości. Więcej ma być też wpływów kuchni indyjskiej. W odniesieniu do przypraw przewidują nowe aranżacje chilli: grillowanie, wędzenie, marynowanie, fermentowanie oraz kandyzowanie.
Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny związany z marką Lubella, przypuszcza, że nadal będziemy chętnie gotować w domach i zastępować gotowe potrawy własnoręcznie przygotowanymi. Będziemy też używać więcej produktów pełnoziarnistych, a na naszych stołach...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta