Rioja
Tak mi się spodobało w słonecznej Hiszpanii, że postanowiłem zostać tu jeszcze tydzień. Przejeżdżamy więc z La Manchy na północ, aż 350 km od Madrytu, do regionu Rioja.
Rioja dzieli się na trzy części – Rioja Baja, Alta i Alavesa. Historia tutejszej produkcji wina to tradycyjnie najpierw Rzymianie, potem przedsiębiorczy katoliccy zakonnicy chętnie obsługujący spragnionych pielgrzymów udających się do Santiago de Compostella do grobu apostoła Świętego Jakuba i w końcu epidemia filoksery. Z tym jednak wyjątkiem, że Rioja skorzystała na szkodniku, bo sporo francuskich winiarzy, którym mszyca zdewastowała uprawy, przyjechało tu w poszukiwaniu możliwości wytwarzania wina. Wprowadzili swoje metody produkcji oraz beczki z francuskiego dębu do starzenia wina, na czym poziom i smak tutejszych trunków wyraźnie zyskał. Dość powiedzieć, że Rioja była...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta