Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rioja

07 lutego 2014 | Styl życia | Jerzy Mazgaj
źródło: Rzeczpospolita

Tak mi się spodobało w słonecznej Hiszpanii, że postanowiłem zostać tu jeszcze tydzień. Przejeżdżamy więc z La Manchy na północ, aż 350 km od Madrytu, do regionu Rioja.

Rioja dzieli się na trzy części – Rioja Baja, Alta i Alavesa. Historia tutejszej produkcji wina to tradycyjnie najpierw Rzymianie, potem przedsiębiorczy katoliccy zakonnicy chętnie obsługujący spragnionych pielgrzymów udających się do Santiago de Compostella do grobu apostoła Świętego Jakuba i w końcu epidemia filoksery. Z tym jednak wyjątkiem, że Rioja skorzystała na szkodniku, bo sporo francuskich winiarzy, którym mszyca zdewastowała uprawy, przyjechało tu w poszukiwaniu możliwości wytwarzania wina. Wprowadzili swoje metody produkcji oraz beczki z francuskiego dębu do starzenia wina, na czym poziom i smak tutejszych trunków wyraźnie zyskał. Dość powiedzieć, że Rioja była...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9758

Wydanie: 9758

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament