Cała Polska pokochała ekobazary i ekosklepy
Poszukiwane ekologiczne sery, warzywa czy szynka nie mają więcej wartości odżywczych niż inne, ale często są znacznie lepszej jakości.
Targi śniadaniowe, ekobazary i sklepy z ekologiczną żywnością to już stały widok w dużych miastach. Liczba takich miejsc stale rośnie.
Świadomość jedzenia
Jednym z największych i najbardziej znanych jest BioBazar na ul. Żelaznej w Warszawie. Położony blisko ścisłego centrum stolicy punkt działa co sobotę już od ponad trzech lat, a od listopada 2013 roku także w środy.
Przyjeżdżają tu wystawcy i klienci z całego kraju. – Śmiało możemy powiedzieć, że nie ma drugiego takiego miejsca w Warszawie, a nawet Polsce, gdzie w jednym miejscu można kupić prosto od rolników i producentów w jakości bio: sery, nabiał, jaja, owoce, warzywa, drób, mięso, wędliny, przetwory, mąki, wypieki, pasztety, pierogi, kawy, herbaty, ryby, wina, kosmetyki, środki czystości i wiele innych. Największą popularnością cieszą się sezonowe owoce i warzywa oraz drób, który jest w jakości eko trudno dostępny – wylicza Joanna Żychlińska, organizatorka BioBazaru.
Dodaje, że jest to miejsce dla każdego, dla młodych mam, całych rodzin, alergików, fanów kuchni. – Duża grupa klientów to obcokrajowcy i osoby starsze, dla których liczy się nie ilość jedzenia, lecz jakość, którą pamiętają sprzed lat. Na pewno BioBazar to miejsce dla ludzi, którzy dbają o siebie oraz środowisko i żyją świadomie – podkreśla Żychlińska.
Dobre...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta