Sezonowy wzrost cen i niesezonowe obniżki
Ceny żywności w grudniu
Sezonowy wzrost cen i niesezonowe obniżki
W ostatnich dniach grudnia ub. roku konsumenci płacili za żywność o 2, 5 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Dynamika cen artykułów żywnościowych w grudniu przewyższała ich średniomiesięczne tempo wzrostu zaobserwowane w ciągu całego roku (ok. 1, 4 proc. ). Wynikało to głównie z dalszego wzrostu cen artykułów w grupie: ziemniaki, warzywa, owoce i przetwory (o 20, 6 proc. ) oraz wzrostu cen masła (o 10, 0 proc. ). Więcej niż w poprzednich miesiącach podrożał nabiał (o 1, 4 proc. ). W nieco mniejszym stopniu niż w listopadzie obniżyły się ceny mięsa i przetworów mięsnych (o 0, 5 proc. ).
Kupując w grudniu warzywa i owoce, znacznie więcej niż w końcu listopada konsumenci musieli zapłacić za sałatę (o 59, 0 proc. po 1, 70 zł* za główkę) i pomidory szklarniowe (o 33, 9 proc. , po 6, 05 zł za 1 kg) , jak również za winogrona (o 15, 5 po 5, 14 zł za 1 kg) i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta