Antyrakowe winogrona
Antyrakowe winogrona
W skórkach winogron znajduje się substancja, która wykazuje dość silne właściwości antyrakowe. Tego interesującego odkrycia dokonali uczeni amerykańscy (Uniwersytetu Illinois w Chicago) oraz hiszpańscy (Universidad Complutense w Madrycie) . Zastrzegają się jednak, że są to dopiero wstępne wyniki badań na myszach i kulturach tkankowych. Mimo tego badacze nie ukrywają, że jest to najbardziej obiecujące osiągnięcie w ramach licznie prowadzonych na całym świecie poszukiwań naturalnych substancji antyrakowych.
Odkrycie to nie jest zaskoczeniem, gdyż onkolodzy i dietetycy od dawna zwracali uwagę, że sposób odżywiania ma decydujący wpływ na nasze zdrowie, w tym głównie na rozwój chorób układu krążenia i nowotworów. Ci sami badacze zauważyli wcześniej, że antyrakowe właściwości wykazują też liczne substancje zawarte np. w brokułach, zaliczanych do najbardziej wartościowych odżywczo warzyw. W ubiegłym roku Duńczycy opublikowali też badania, które...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta