Barbera d’Alba
Dziś chciałbym dokończyć przegląd najsłynniejszej winnej trójcy z włoskiego Piemontu. Po spróbowaniu Barolo i Barbaresco (produkowanych z odmiany nebbiolo) nie wyobrażam sobie pominięcia Barbery.
Jerzy Mazgaj
prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni
To, że traktowana jest nieco po macoszemu, w tym towarzystwie nie umniejsza jej walorów. Szczerze mówiąc, na podobną nonszalancję może sobie pozwolić wyłącznie kraj o takim bogactwie win jak Włochy.
Barbera pozostaje w cieniu dwóch pozostałych „b", a przecież, biorąc pod uwagę powierzchnię uprawy, jest po sangiovese i montepulciano trzecim najpopularniejszym szczepem we Włoszech.
Barberę po raz pierwszy oficjalnie wspomina w dokumentach dopiero pod koniec XVIII wieku książę Giuseppe Nuvolone-Pergamo di Scandaluzza uważany za...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta