Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szczypta oleogustusa

31 lipca 2015 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Trójglicerydy nadają potrawom niepowtarzalną aksamitność
źródło: 123RF
Trójglicerydy nadają potrawom niepowtarzalną aksamitność

Naukowcy amerykańscy odkryli jeszcze jeden podstawowy smak.

Przez tysiące lat ludzkość żyła w przeświadczeniu, że istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki. W ubiegłej dekadzie dowiedzieliśmy się, że istnieje piąty – umami (trufle, ryby sardelowate i glutaminian sodu). A teraz naukowcy jeszcze bardziej oświecają nas w tym względzie: dowodzą, że dysponujemy szóstym smakiem. Jakim? Właściwie można się było tego spodziewać – tłuszczowym.

Wiekopomnego odkrycia dokonał zespół z Uniwersytetu Purdue w West Lafayette w stanie Indiana, zespołem kierował prof. Richard Mattes. Informuje o tym pismo „Chemical Sense".

Aby przeniknąć tę tajemnicę natury, amerykańscy badacze zaprosili do stołu grupę 100 ochotników, których prosili o określanie właściwości zjadanych potraw w odniesieniu do...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10206

Wydanie: 10206

Spis treści
Zamów abonament