Szczypta oleogustusa
Naukowcy amerykańscy odkryli jeszcze jeden podstawowy smak.
Przez tysiące lat ludzkość żyła w przeświadczeniu, że istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki. W ubiegłej dekadzie dowiedzieliśmy się, że istnieje piąty – umami (trufle, ryby sardelowate i glutaminian sodu). A teraz naukowcy jeszcze bardziej oświecają nas w tym względzie: dowodzą, że dysponujemy szóstym smakiem. Jakim? Właściwie można się było tego spodziewać – tłuszczowym.
Wiekopomnego odkrycia dokonał zespół z Uniwersytetu Purdue w West Lafayette w stanie Indiana, zespołem kierował prof. Richard Mattes. Informuje o tym pismo „Chemical Sense".
Aby przeniknąć tę tajemnicę natury, amerykańscy badacze zaprosili do stołu grupę 100 ochotników, których prosili o określanie właściwości zjadanych potraw w odniesieniu do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta