Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Campinovi Chianti Classico

31 lipca 2015 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: Rzeczpospolita

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni

We Francji aperitif został wymyślony w połowie XIX wieku przez pewnego paryskiego aptekarza i handlarza winem w jednej osobie. Domieszka mieszanki ziołowej do wzmocnionego wina miała uprzyjemnić stacjonującym w Afryce żołnierzom Legii Cudzoziemskiej przyjmowanie w obronie przed malarią wyjątkowo niesmacznej chininy.

Włosi byli jeszcze szybsi – wermut zawdzięczamy Antonio Benedetto Carpanowi, który w 1786 roku bez jakichś widocznych głębokich pobudek dodał do białego wina silny ziołowy napar. Współcześnie w Italii dla wielu l'aperitivo to nieodłączna cząstka dnia. Do kieliszka można nalać zarówno jeden z wielu drinków, jak i białe lekkie wino w wersji musującej lub...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10206

Wydanie: 10206

Spis treści
Zamów abonament