Campinovi Chianti Classico
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni
We Francji aperitif został wymyślony w połowie XIX wieku przez pewnego paryskiego aptekarza i handlarza winem w jednej osobie. Domieszka mieszanki ziołowej do wzmocnionego wina miała uprzyjemnić stacjonującym w Afryce żołnierzom Legii Cudzoziemskiej przyjmowanie w obronie przed malarią wyjątkowo niesmacznej chininy.
Włosi byli jeszcze szybsi – wermut zawdzięczamy Antonio Benedetto Carpanowi, który w 1786 roku bez jakichś widocznych głębokich pobudek dodał do białego wina silny ziołowy napar. Współcześnie w Italii dla wielu l'aperitivo to nieodłączna cząstka dnia. Do kieliszka można nalać zarówno jeden z wielu drinków, jak i białe lekkie wino w wersji musującej lub...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta