Kara za przesłodzenie wina
TOWARY | Karta produktu to dodatkowa deklaracja jakościową producenta. I choć przyjmuje ją dobrowolnie, zostanie ukarany za niespełnienie zadeklarowanych parametrów produktu.
Sprawa dotyczyła kary 1 tys. zł nałożonej na producenta wyrobów winiarskich. Miało to związek z kontrolą przeprowadzoną przez inspektorów Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w spółce w zakresie jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich. Stwierdzili oni, że kontrolowane towary nie spełniają wymagań co do zawartości cukru. Zadeklarowana w karcie produktu zawartość cukru powinna wynosić 120–145 g/l. Tymczasem z przeprowadzonych badań wynikało, że kontrolowane partie win miały zawyżoną zawartość cukru. Tym samym nie spełniały deklaracji producenta. W tej sytuacji organ wszczął postępowanie i ukarał spółkę za wprowadzenie do obrotu handlowego artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej.
Za dużo cukru
W uzasadnieniu organ wskazał, że zawyżona zawartość cukru o 4 i 4,6 g/l świadczy o niewłaściwej jakości handlowej partii aromatyzowanego wina owocowego. Narusza więc art. 4 ust. 1 ustawy o jakości, bo zgodnie z tym przepisem wprowadzane do obrotu artykuły rolno-spożywcze powinny spełniać wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli w przepisach o...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta