Polakom jajka w smak głównie na Wielkanoc
Jemy mniej jaj niż sąsiedzi. Dobrze radzimy sobie za to w ich eksporcie.
Beata Drewnowska
Nieco ponad 143 jajka zje przeciętny Polak w 2020 r. – prognozuje Bank BGŻ BNP Paribas. To o prawie 1 proc. mniej niż obecnie. Jeszcze w 1999 r. zjadaliśmy ich ponad 180 sztuk per capita.
Maleją więc szanse, abyśmy zmniejszyli spory dystans, który dzieli nas od innych krajów europejskich. W Danii czy Austrii spożycie jaj wynosi ok. 240 sztuk rocznie, a w Niemczech i Francji blisko 220 sztuk – podaje BGŻ BNP Paribas. Podobnie jest za wschodnią granicą. W 2013 r. spożycie jaj na Ukrainie wyniosło ponad 310 sztuk, na Białorusi ponad 260 sztuk, a w Rosji 220.
Polacy jedzą coraz mniej jajek, bo – w porównaniu z cenami w Europie Zachodniej i siłą nabywczą w tamtych krajach – są one dla nas relatywnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta