Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polakom jajka w smak głównie na Wielkanoc

22 marca 2016 | Ekonomia
Spożycie w kraju spada, eksport rośnie
źródło: Rzeczpospolita
Spożycie w kraju spada, eksport rośnie

Jemy mniej jaj niż sąsiedzi. Dobrze radzimy sobie za to w ich eksporcie.

Beata Drewnowska

Nieco ponad 143 jajka zje przeciętny Polak w 2020 r. – prognozuje Bank BGŻ BNP Paribas. To o prawie 1 proc. mniej niż obecnie. Jeszcze w 1999 r. zjadaliśmy ich ponad 180 sztuk per capita.

Maleją więc szanse, abyśmy zmniejszyli spory dystans, który dzieli nas od innych krajów europejskich. W Danii czy Austrii spożycie jaj wynosi ok. 240 sztuk rocznie, a w Niemczech i Francji blisko 220 sztuk – podaje BGŻ BNP Paribas. Podobnie jest za wschodnią granicą. W 2013 r. spożycie jaj na Ukrainie wyniosło ponad 310 sztuk, na Białorusi ponad 260 sztuk, a w Rosji 220.

Polacy jedzą coraz mniej jajek, bo – w porównaniu z cenami w Europie Zachodniej i siłą nabywczą w tamtych krajach – są one dla nas relatywnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10401

Wydanie: 10401

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament