Drób prymusem branży mięsnej
Krajowa branża drobiarska bije rekord za rekordem. W coraz większym kryzysie pogrążają się natomiast producenci wieprzowiny.
– W 2015 r. ubitych zostało w naszym kraju ponad 1 mld sztuk drobiu. To absolutny rekord – powiedział Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej podczas poniedziałkowej konferencji o problemach branży mięsnej pod patronatem ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela.
W 2014 r. liczba ta przekraczała nieco 900 mln sztuk. Przy tak dużym wzroście produkcji branża jest skazana na rozwój eksportu.
– Duży nacisk kładziemy na promocję zagraniczną i zdobywanie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta