Czynniki ryzyka: tytoń, mięso, geny
Statystyki są bezlitosne: otyli i palący chorują na raka trzustki znacznie częściej.
Niestety: sięgając po kolejnego papierosa albo pozwalając sobie na tycie, ludzie najczęściej nie zdają sobie sprawy, że podwyższają u siebie ryzyko zapadnięcia na jedną z najbardziej zabójczych chorób.
Palenie zajmuje wśród przyczyn raka trzustki pierwsze miejsce. Palacze w porównaniu z osobami, które nigdy nie paliły, chorują na ten nowotwór dwa razy częściej. Szacuje się, że za 20 do 30 proc. wszystkich...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta