Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kawa i drożdżówki wrócą do szkolnych sklepików

16 maja 2016 | Prawo | kwa

By dbać o higienę jamy ustnej, uczniowie będą mogli kupić gumę do żucia, ale wciąż nie wypiją oranżady.

Środki spożywcze w stołówkach szkolnych muszą być podawane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. To spore ułatwienie, bo obecne prawo określa zbyt rygorystycznie, jak przygotowywać posiłki. Takie zmiany przewiduje projekt rozporządzenia ministra zdrowia.

W sklepikach będzie można zaś sprzedawać pieczywo (pszenne, razowe i pełnoziarniste), również to półcukiernicze i cukiernicze, jednak w 100 g produktu nie powinno być więcej niż 15 g cukru, 15 g tłuszczu i nie więcej niż 0,45 g sodu/1,2 g soli.

Etap legislacyjny: konsultacje społeczne

Wydanie: 10446

Wydanie: 10446

Spis treści

Dobra Firma

Zamów abonament