Strzegomskie słody podbijają egzotyczne rynki
Przejęcie słodowni Strzegom przez fiński Viking Malt otworzy jej furtkę na rynki Ameryki Południowej i Afryki. Już teraz można kupić je w ponad 30 krajach.
– Z mocami sięgającymi 30 tys. ton rocznie Słodownia Strzegom jest liderem światowego rynku słodów prażonych. Wraz z 10 tys. ton wytwarzanych przez Viking Malt Group zwiększymy jeszcze bardziej naszą przewagę nad konkurentami – mówi „Rzeczpospolitej" Marcin Siemion, członek zarządu grupy Viking Malt.
W maju tego roku ten fiński producent słodów kupił od grupy Carlsberg spółkę Danish Malting Group Polska (DMGP), której Marcin Siemion był prezesem. W naszym kraju, oprócz Słodowni Strzegom, transakcja objęła słodownię w Sierpcu specjalizującą się w produkcji słodów pilzneńskich, wykorzystywanych głównie do warzenia lagerów....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta