Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polska żywność bije rekord za rekordem

27 maja 2016 | Ekonomia
Członkostwo we Wspólnocie napędziło sprzedaż wielu branż
źródło: Rzeczpospolita
Członkostwo we Wspólnocie napędziło sprzedaż wielu branż

Produkty spożywcze znad Wisły kontynuują podbój światowych rynków. Motorami ekspansji mają być w tym roku przede wszystkim przetwory zbożowe, mięso oraz słodycze czekoladowe.

BEaTA DREWNOWSKA

– Polski przemysł spożywczy stał się eksportową potęgą. Dominujemy w wielu segmentach tego rynku – mówi Piotr Grauer, dyrektor KPMG w Polsce.

Potwierdzają to statystyki. W latach 2004–2015, czyli od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej, wartość eksportu rolno-spożywczego zwiększyła się o ok. 350 proc.

Nie tylko UE

Nic nie wskazuje na to, by światowa ekspansja polskiej żywności miałaby zwolnić. Według różnych prognoz wartość sprzedaży zagranicznej naszej branży spożywczej wzrośnie od 4 do 8 proc., czyli wyniesie od 24,5 do 25,5 mld euro.

Kolejne lata powinny przynieść dalszy rozwój. Z zestawienia Banku Zachodniego WBK wynika, że produktami spożywczymi o największym potencjale rozwoju za granicą są przetwory ze zbóż, w tym pieczywo cukiernicze. W 2015 r. wartość ich eksportu sięgnęła 1,72 euro. Tylko w tym roku, jak prognozuje BZ WBK, może...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10455

Wydanie: 10455

Spis treści
Zamów abonament