Polska żywność bije rekord za rekordem
Produkty spożywcze znad Wisły kontynuują podbój światowych rynków. Motorami ekspansji mają być w tym roku przede wszystkim przetwory zbożowe, mięso oraz słodycze czekoladowe.
BEaTA DREWNOWSKA
– Polski przemysł spożywczy stał się eksportową potęgą. Dominujemy w wielu segmentach tego rynku – mówi Piotr Grauer, dyrektor KPMG w Polsce.
Potwierdzają to statystyki. W latach 2004–2015, czyli od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej, wartość eksportu rolno-spożywczego zwiększyła się o ok. 350 proc.
Nie tylko UE
Nic nie wskazuje na to, by światowa ekspansja polskiej żywności miałaby zwolnić. Według różnych prognoz wartość sprzedaży zagranicznej naszej branży spożywczej wzrośnie od 4 do 8 proc., czyli wyniesie od 24,5 do 25,5 mld euro.
Kolejne lata powinny przynieść dalszy rozwój. Z zestawienia Banku Zachodniego WBK wynika, że produktami spożywczymi o największym potencjale rozwoju za granicą są przetwory ze zbóż, w tym pieczywo cukiernicze. W 2015 r. wartość ich eksportu sięgnęła 1,72 euro. Tylko w tym roku, jak prognozuje BZ WBK, może...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta