Tradycja i awangarda z nutą chmielu
Śląskie jest regionem piwem płynącym. Swoje miejsce odnalazły tam nie tylko wielkie marki, ale i trunki niszowe.
- Rok 2016 to dla browaru w Cieszynie rok jubileuszowy, dlatego postanowiliśmy go uczcić tak jak umiemy, czyli piwem - mówi Dominik Szczodry, naczelny piwowar Browaru Zamkowego w Cieszynie, kończącego w tym roku 170 lat.
Wybór padł na portera bałtyckiego, jedną ze specjalności polskiego piwowarstwa.
- Traktujemy go jako hołd dla historii, upamiętnienie pracowników, którzy na przestrzeni trzech wieków - XIX, XX i obecnego XXI - rozwijali browar w Cieszynie - zaznacza Dominik Szczodry.
Jubileuszowe piwo z cieszyńskiej warzelni zaprezentowane zostało podczas tegorocznej Brackiej Jesieni, święta piwa, które odbyło się na jej terenie na początku września.
Większa niezależność
Po portera bałtyckiego sięgnął także śląski browar Pinta, którego historia jest o 165 lat krótsza od cieszyńskiej warzelni. Prekursor piwnej rewolucji nad Wisłą spod znaku piwowarstwa rzemieślniczego uwarzył Imperatora, a także - we współpracy z japońskim...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta