Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Moc aromatu zielonej szyszki

18 listopada 2016 | Życie Lubelszczyzny
źródło: 123RF

Lubelszczyzna to chmielowe zagłębie Polski. Szansą na rozwój tutejszych plantatorów jest rosnąca popularność krajowych odmian.

Marynka i Lubelski są, obok Sybilli, najpopularniejszymi krajowymi odmiany chmielu występującymi na Lubelszczyźnie. Na region przypada niemal 90 proc. powierzchni upraw tej rośliny, wykorzystywanej przez browary oraz firmy zielarskie i kosmetyczne. Działa tutaj także 90 proc. wszystkich polskich gospodarstw produkujących chmiel. Głównie dzięki Lubelszczyźnie, Polska jest szóstym pod względem wielkości upraw producentem chmielu na świecie. Wyprzedzają nas tylko USA, Chiny, Niemcy, Czechy i Słowenia. —b.d.

Wydanie: 10602

Wydanie: 10602

Spis treści
Zamów abonament