Moc aromatu zielonej szyszki
Lubelszczyzna to zagłębie chmielowe Polski. Szansą na rozwój dla tutejszych plantatorów jest rosnąca popularność krajowych odmian.
45 kg granulatu z zebranych w tym roku szyszek chmielowych odmian Lubelski, Marynka i Puławski trafiło do portera Bałtyk-Adriatico. 50 hektolitrów tego piwa, w którym znalazł się także czarny włoski ryż Venere, uwarzyły wspólnie rzemieślnicze browary: Pinta z Polski oraz Birra Amarcord z Italii. Trunek trafi do 17 tysięcy butelek oraz 60 beczek.
- Data butelkowania nie jest jeszcze ustalona, bo to piwo wymaga ułożenia i zbalansowania – zaznacza Ziemowit Fałat, współwłaściciel Pinty. - O rozlewie zdecydujemy, gdy nie będziemy mieli wątpliwości, że jest jak trzeba. Będzie to prawdopodobnie przełom roku 2016 i 2017 – dodaje.
Piwo warzone we Włoszech jest szóstym zagranicznym piwem Pinty, a początki piwnych kooperatyw tej firmy sięga 2014 r.
- Wcześniej już trzykrotnie warzyliśmy w Irlandii, w Japonii i we Francji. Zawsze z użyciem najpopularniejszych polskich odmian chmielu Lubelski i Marynka – mówi Ziemowit Fałat....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta