Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pierwsza gwiazdka na orbicie

27 grudnia 2016 | Nauka | Piotr Kościelniak
źródło: NASA

Purée ziemniaczane, indyk, sałatka owocowa i fasolka popijane gorącą czekoladą – tak wyglądało świąteczne menu na pokładzie stacji kosmicznej. W sześcioosobowej załodze jest jednak Francuz Thomas Pesquet, który przywiózł specjalne dania od najlepszych kucharzy – ozór wołowy po normandzku i kurczaka ze smardzami. A do picia cydr.

– Pobyt na stacji pozwala spojrzeć na Boże Narodzenie z innej perspektywy – mówi Peggy Whitson, dla której to już drugie święta na orbicie. – Oczywiście ważne są rodzina, przyjaciele i zabawne czapeczki. Ale stąd widać, że nasza planeta jest całością i jak ważne jest to, że powinniśmy żyć w pokoju.

Wydanie: 10634

Wydanie: 10634

Spis treści

Rzeczpospolita Cyfrowa

Zamów abonament