Nie będziemy oszczędzać na żywności
Wraz z rosnącym popytem ma się zwiększać sprzedaż, ale firmom trudniej będzie o wysokie marże.
– Dobra sytuacja na rynku pracy i polityka społeczna rządu przekładają się korzystnie na dochody i konsumpcję gospodarstw domowych – mówi Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao SA. – Sprzyja to wzrostowi wydatków na żywność i powinno mieć korzystne oddziaływanie na branżę spożywczą.
Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK, nie wyklucza, że przy dalszym wzroście dochodów, związanym z rozwojem gospodarczym oraz programem 500+, w 2017 r. wartość produkcji sprzedanej firm spożywczych utrzyma tempo rozwoju z 2016 r. Po trzech kwartałach wyniosło 6 proc.
Cieniem na przyszłych wynikach przetwórni kładzie się planowany zakaz handlu w niedzielę. Grzegorz Łaptaś, dyrektor w dziale doradztwa PwC, uważa, że jego negatywne skutki będą widoczne najbardziej w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta