Zimna natura jabłek
Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu
Rz: Komisja Europejska prognozuje, że w najbliższej dekadzie wzrośnie unijna produkcja jabłek. Głównie dzięki producentom z Polski. Kiedy jabłka pojawiły się na polskich ziemiach?
Jarosław Dumanowski: W kulinarnej historii naszego regionu jabłka od dawna były bardzo ważne. Choć dawna kuchnia kojarzy nam się raczej z mięsem, wieprzowiną, tłuszczem, objadaniem się. Wydaje nam się, że jedzono ciężkie potrawy, unikano owoców i warzyw. Tymczasem nic bardziej mylnego.
Czyli owoce także w dawnej kuchni były popularne?...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta