Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zimna natura jabłek

10 stycznia 2017 | Opinie
Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu
źródło: archiwum prywatne
Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu

Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu

Rz: Komisja Europejska prognozuje, że w najbliższej dekadzie wzrośnie unijna produkcja jabłek. Głównie dzięki producentom z Polski. Kiedy jabłka pojawiły się na polskich ziemiach?

Jarosław Dumanowski: W kulinarnej historii naszego regionu jabłka od dawna były bardzo ważne. Choć dawna kuchnia kojarzy nam się raczej z mięsem, wieprzowiną, tłuszczem, objadaniem się. Wydaje nam się, że jedzono ciężkie potrawy, unikano owoców i warzyw. Tymczasem nic bardziej mylnego.

Czyli owoce także w dawnej kuchni były popularne?...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10645

Wydanie: 10645

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament