Stworzyć beta-karoten
Brak witaminy A w żywności jest główną przyczyną problemów zdrowotnych na całym świecie.
Retinol (witamina A) bierze udział we wszystkich zasadniczych funkcjach organizmu. Utrzymuje skórę w dobrym stanie i jest niezbędny do prawidłowego działania nabłonka, błon śluzowych, naczyń krwionośnych oraz dróg żółciowych i moczowych.
Jednymi z pierwszych objawów niedoboru witaminy A są „gęsia skórka" na ramionach, łokciach i nogach oraz pieczenie oczu i pogorszenie wzroku. Większy deficyt prowadzi do ślepoty zmierzchowej – utraty wzroku w słabym oświetleniu, światłowstrętu, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.
Najlepsza jest wątróbka
Niedobór witaminy A ma również...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta