Jak smakuje Opolszczyzna
Kiełbasa w krauzie, ser leśny, olej z ostropestu, rabarbar smażony, alkohol na bazie śmietany to tylko niektóre z produktów reprezentujących dziedzictwo kulinarne Opolszczyzny.
W Muzeum Wsi Opolskiej, podczas II Pikniku Ekologicznego Trzmielowisko, rozstrzygnięto XVII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Zgłosiło się 52 wytwórców produktów tradycyjnych oraz dziewięć drużyn startujących w kategorii na najlepszą potrawę regionalną.
Komisja konkursowa miała trudne zadanie i musiała być dobrze wyposzczona, by należycie ocenić i docenić, który produkt jest nie tylko najbardziej oryginalny, ale i smakuje najlepiej.
Nagrody przyznano w kilku kategoriach. Za najlepszy wśród produktów i przetworów mięsnych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta