Lokalne specjały wychodzą z zaścianka
Andrzej Krakowiak
Produkt z historią łatwiej sprzedać. Co ważne, najczęściej udaje się go sprzedać dobrze. Weźmy filiżankę kawy. Dobry barista bez problemu sprzeda ją w Warszawie, powiedzmy, za 10 zł, podkreślając walory smakowe 100-procentowej arabiki, niedawno wypalonej w miejscowej palarni.
Ale tę opowieść można rozwinąć. Dodać do niej historię o tym, jak właściciel palarni i kawiarni w jednej osobie, przy pomocy gwatemalskich czy kenijskich chłopów, korzystających oczywiście z dobrodziejstw sprawiedliwego handlu, sam wybrał owoce, załadował w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta