Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Antyrakowa żywność

18 kwietnia 1997 | Nauka i Technika | ZW

Antyrakowa żywność

Makaron chroni przed rakiem tak samo jak warzywa i owoce, w tym szczególnie pomidory, brokuły oraz owoce cytrusowe. Tak przynajmniej twierdzi włoski toksykolog Pierro Dolara z uniwersytetu we Florencji, który przedstawił podczas kongresu w San Diego wyniki badań naten temat przeprowadzone naszczurach. Jego zdaniem, makaron głównie chroni przed rakiem jelita grubego, jednym z najczęściej występujących nowotworów w krajach uprzemysłowionych. Jest tozasługa wolniejszego jego wchłaniania, podobnie jak innych węglowodanów, które dzięki temu sąlepiej tolerowane przez organizm. Nadmierne spożycie tych produktów jest jednak szkodliwe. Cukier zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca. W ostatnich 50 latach jego spożycie zwiększyło się ażdziesięciokrotnie.

z. w.

Brak okładki

Wydanie: 1052

Spis treści
Zamów abonament