Antyrakowa żywność
Antyrakowa żywność
Makaron chroni przed rakiem tak samo jak warzywa i owoce, w tym szczególnie pomidory, brokuły oraz owoce cytrusowe. Tak przynajmniej twierdzi włoski toksykolog Pierro Dolara z uniwersytetu we Florencji, który przedstawił podczas kongresu w San Diego wyniki badań naten temat przeprowadzone naszczurach. Jego zdaniem, makaron głównie chroni przed rakiem jelita grubego, jednym z najczęściej występujących nowotworów w krajach uprzemysłowionych. Jest tozasługa wolniejszego jego wchłaniania, podobnie jak innych węglowodanów, które dzięki temu sąlepiej tolerowane przez organizm. Nadmierne spożycie tych produktów jest jednak szkodliwe. Cukier zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca. W ostatnich 50 latach jego spożycie zwiększyło się ażdziesięciokrotnie.
z. w.


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)