Mamy czym się chwalić
Zdarza się czasem, że narzekamy na jakość polskiej żywności, ale jednocześnie nasze produkty budzą ogromne zainteresowanie za granicą.
Jaka jest więc nasza żywność? Nie jest zła. Polska jest czołowym producentem w Europie. Udział Polski w produkcji w Unii wynosi 7,4 proc. W ubiegłorocznym Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego Polska zajęła 27. miejsce i tym samym awansowała o dwie pozycje, a w Europie zajęliśmy 17. lokatę. Indeks opracowywany jest na podstawie danych pochodzących m.in. z ONZ, Międzynarodowego Funduszu Walutowego, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia oraz Banku Światowego. Ocenie podlega 28 czynników pomiarowych, zgrupowanych w trzy kategorie - osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo. Polska uzyskała w przypadku bezpieczeństwa żywności (98,6 pkt).
Profesor Tadeusz Sikora z rady naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta