Piwa naszego powszedniego
Uczeni zaglądają do kufla. Nie dla przyjemności, ale z zawodowego obowiązku. Naukowe badanie piwa to dziś norma.
W XIX wieku polscy i niemieccy badacze spierali się o pochodzenie piwa. Dyskusję tę podsumował Zygmunt Gloger, autor „Encyklopedii Staropolskiej", zauważając, że spór między Niemcami a Polakami o pierwszeństwo w wynalazku piwa jest niedorzeczny, bo już starożytni autorzy wspominają o napoju z pszenicy i jęczmienia. Nie mniej przytacza „Napis na kuflu", jaki wysnuł Władysław Syrokomla:
Niemcy nam chcieli ukraść Kopernika:
Z przywłaszczonego odarto ich blasku,
Chcieli nam dowieść, że piwo wynika,
W ich wynalazku.
Ale w Dytmara pismach zostawiona
Pamiątka stara, kronikarska, żywa,
Bolesław Wielki przyjmował Ottona
Kufelkiem piwa.
Piwo powstało około 10 000 lat temu na Bliskim Wschodzie, w Mezopotamii, wraz z rozpoczęciem uprawy zbóż. Potem trafiło do Egiptu. Najstarszy egipski zidentyfikowany browar pochodzi z Hierakonpolis na południu kraju i liczy ok. 3700 lat. Składa się z sześciu kadzi o łącznej pojemności 390 litrów.
Młodszą o 100 lat instalację warzelniczą odkrył w Tell el-Farcha zespół polskich archeologów pod kierunkiem prof. Krzysztofa Ciałowicza z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zrekonstruowała ją trójwymiarowo Karolina Rosińska-Balik z UJ. Składa się ona z trzech gniazd na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta