Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Fałszywy tuńczyk pod lupą śledczych Europolu

17 sierpnia 2018 | Ekonomia | Aleksandra 
Ptak-Iglewska
źródło: Rzeczpospolita

Żywność | Unijna policja wykryła w Hiszpanii szajkę fałszującą mięso z tuńczyka. Proceder przynosił miliony, ale podobne historie zdarzają się i w Polsce.

 

Służby w Hiszpanii przejęły 45 ton nielegalnych tuńczyków – informuje Komisja Europejska. To wynik wspólnego śledztwa KE i Europolu, które objęło już 11 krajów unijnych. Aresztowano tylko cztery osoby, ale w proceder zamieszane są aż trzy przedsiębiorstwa i trzy statki rybackie. Wszystko ze względu na zyski – mrożony tuńczyk, który nadawał się wyłącznie do konserw, był podrasowany, chemicznie poprawiano mu kolor – i sprzedawany jako świeża ryba z pięciokrotnie wyższą ceną.

Tuńczyk i śledczy

Komisja Europejska szacuje, że sam rynek fałszywego tuńczyka przynosi rocznie w Europie 200 mln euro zysków. Wszystko z powodu różnic w cenie – świeży tuńczyk kosztuje 15 euro za kilogram, a ten nadający się jedynie do konserw już tylko 3 euro za kg. Rocznie proceder ten dotyczy w Europie nawet 25 tys. ton tuńczyka.

Śledztwo,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11130

Wydanie: 11130

Spis treści
Zamów abonament