Rolnicy muszą ze sobą częściej współpracować
Mamy bardzo dobrej jakości żywność. Jednak aby zachować jej konkurencyjność, potrzeba współpracy producentów i dystrybutorów na zasadzie wzajemnego szacunku – podkreślają eksperci. Mateusz Pawlak
Podczas panelu dyskusyjnego „Współpraca czy rywalizacja? Gdzie tkwi klucz do sukcesu polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego", eksperci zastanawiali się nad wypracowaniem optymalnego modelu produkcji i dystrybucji polskiej żywności, która obecnie uchodzi za jedną z najlepszych pod względem jakości na świecie.
Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi, wskazywał, że właśnie jakością, a nie ilością, możemy konkurować w branży spożywczej na rynkach całego świata.
– Mamy rolnictwo mało intensywne, które zużywa stosunkowo mało środków chemicznych. Cechy, które jeszcze do niedawna uchodziły za jego wadę, są dziś bardzo cenione. Ta renta zapóźnienia jest dla nas wielką szansą – przekonywał minister. Zauważył, że obecnie do branży rolniczej wchodzi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta