Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rolnicy muszą ze sobą częściej współpracować

09 września 2019 | Ekonomia
Uczestnicy dyskusji wskazywali, że do branży rolniczej wchodzi nowe pokolenie, niepamiętające patologicznej karykatury spółdzielczości z czasów PRL
autor zdjęcia: Tomasz Jodłowski
źródło: Fotorzepa
Uczestnicy dyskusji wskazywali, że do branży rolniczej wchodzi nowe pokolenie, niepamiętające patologicznej karykatury spółdzielczości z czasów PRL
Nie może być tak, że rolnicy  są opłacani w sposób  zbyt niski, niewspółmierny  do ryzyka i poniesionych nakładów  Jan Krzysztof Ardanowski minister rolnictwa i rozwoju wsi
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
Nie może być tak, że rolnicy są opłacani w sposób zbyt niski, niewspółmierny do ryzyka i poniesionych nakładów Jan Krzysztof Ardanowski minister rolnictwa i rozwoju wsi
McDonald’s dąży  do zmniejszenia obciążenia środowiska wynikającego  z produkcji wołowiny. Bierzemy udział w pracach platformy zrównoważonej produkcji mięsa  Adam Pieńkowski prezes McDonald’s Polska
źródło: materiały prasowe
McDonald’s dąży do zmniejszenia obciążenia środowiska wynikającego z produkcji wołowiny. Bierzemy udział w pracach platformy zrównoważonej produkcji mięsa Adam Pieńkowski prezes McDonald’s Polska

Mamy bardzo dobrej jakości żywność. Jednak aby zachować jej konkurencyjność, potrzeba współpracy producentów i dystrybutorów na zasadzie wzajemnego szacunku – podkreślają eksperci. Mateusz Pawlak

 

Podczas panelu dyskusyjnego „Współpraca czy rywalizacja? Gdzie tkwi klucz do sukcesu polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego", eksperci zastanawiali się nad wypracowaniem optymalnego modelu produkcji i dystrybucji polskiej żywności, która obecnie uchodzi za jedną z najlepszych pod względem jakości na świecie.

Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi, wskazywał, że właśnie jakością, a nie ilością, możemy konkurować w branży spożywczej na rynkach całego świata.

– Mamy rolnictwo mało intensywne, które zużywa stosunkowo mało środków chemicznych. Cechy, które jeszcze do niedawna uchodziły za jego wadę, są dziś bardzo cenione. Ta renta zapóźnienia jest dla nas wielką szansą – przekonywał minister. Zauważył, że obecnie do branży rolniczej wchodzi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11453

Wydanie: 11453

Spis treści

Reklama

Zamów abonament