Polaków nakarmią i napoją roboty
Kucharz, kelner czy barman z czipem zamiast mózgu? To nie science fiction, już teraz inteligentne maszyny odważnie zaglądają do barów i restauracji nad Wisłą.
Rewolucja w gastronomii właśnie ruszyła, a jej efekty widoczne będą wkrótce również w naszym kraju. Automatyzacja tego biznesu idzie pełną parą i ma być nie tylko sposobem na optymalizację działalności, dla której ostatnie pandemiczne lata nie były zbyt łaskawe, ale też odpowiedzią na problem braku rąk do pracy w tym sektorze. W zastępowanie barmanów, kucharzy, kelnerów czy dostawców jedzenia maszynami napędzanymi sztuczną inteligencją swój udział mają polskie startupy.
Bar przyszłości
Obraz tego, jak może wyglądać bar przyszłości, daje projekt, który rozwija wrocławska spółka Poley.me. Startup, który powstał w 2019 r., opracował w pełni autonomiczną maszynę do drinków. Za nowatorską koncepcją stoi grupa przyjaciół-inżynierów: Dawid Kościółek, Daniel Wieczorek, Michał Szarek i Kamil Paśko. W ciągu kilku miesięcy od pojawienia się pomysłu na biznes powołali spółkę, a następnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta