To kelner zapłaci podatek od napiwków, nie restauracja
Tipy od klientów nie są przychodem pracodawcy. Ale fiskus nakłada na niego dodatkowe obowiązki.
Napiwki to jeden z gorętszych wakacyjnych tematów. Wiele pytań budzi nie tylko kwestia ich przekazywania, ale także sposób rozliczenia. Okazuje się, że fiskus chce podatku od kelnerów. Zatrudniająca ich restauracja nie ma przychodu, nawet gdy dodatkowe pieniądze od klientów trafią najpierw na jej konto.
Pośrednik nie płaci daniny
– W mojej restauracji wielu gości wręcza kelnerom napiwki. Obawiam się jednak napiwków przekazywanych nie w gotówce, ale kartą. Nie chcę problemów podatkowych – mówi właściciel jednego z warszawskich lokali.
Najnowsza interpretacja skarbówki (nr 0111-KDIB2-1.4010.119.2022.6.BJ ) powinna jednak uspokoić przedsiębiorców. Sprawa dotyczyła spółki, która świadczy usług restauracyjne. Sprzedaż ewidencjonowana jest na kasach fiskalnych i potwierdzana paragonem. Goście płacą za usługi zgodnie z cennikiem (menu). Częstą praktyką jest jednak przyznawanie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta