Spożywka przerzuca koszty i zarabia
Aż sześć na dziesięć analizowanych branż przemysłu spożywczego przerzuciło rosnące koszty produkcji na łańcuchy dostaw, jak wynika z analizy Credit Agricole. To oznacza dobrą sytuację firm, ale też inflację cen żywności na poziomie np. 20 proc.
W nabierającym tempa wyścigu z kosztami i inflacją branża spożywcza radzi sobie zaskakująco skutecznie – takie wnioski można wysnuć z tygodniowej analizy Credit Agricole. W większości analizowanych branż skutecznie przerzucono rosnące koszty na inne części łańcucha dostaw i ochroniono swoje marże – a nawet je zwiększono.
Cukier krzepi się sam
Producenci cukru, o którym ostatnio było tak głośno, przetworów mlecznych, a także producenci wyrobów z mięsa – te branże zdaniem analityków Credit Agricole wygrywają starcie z rosnącymi kosztami prowadzenia działalności.
Eksperci banku przyjrzeli się temu, jak radzą sobie producenci żywności w dzisiejszych, trudnych czasach. Akurat kondycja tych firm ma szczególne znaczenie: to, w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta