Cukier, kakao i pomarańczowy sok najdroższe od wielu lat
Znaczący wzrost cen niektórych surowców rolnych może skomplikować bankom centralnym walkę z inflacją.
S&P GSCI Softs, czyli indeks odzwierciedlający ceny surowców rolnych, wzrósł od początku roku już o ponad 18 proc. Niektóre surowce osiągnęły ceny niewidziane od wielu lat. Sok pomarańczowy zdrożał od początku stycznia o 67 proc., a jego cena w kontraktach terminowych osiągnęła w zeszłym tygodniu rekordowy poziom 3,5 USD za funt. Z kolei cena żywego bydła od początku roku wzrosła o ponad 20 proc., a niedawno osiągnęła rekordowy poziom 1,92 USD za funt. Cukier zdrożał o ponad 30 proc., a jego cena doszła do najwyższego poziomu od 2012 r. Kakao osiągnęło natomiast we wrześniu cenę w kontraktach terminowych sięgającą 3763 USD za tonę. Była ona najwyższa od ponad dekady.
– Wszystkie te surowce są obecnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta