Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Restauracje odżywają, rynek atakują food trucki

24 lipca 2024 | Pierwsza strona | rp.pl
źródło: Rzeczpospolita

W pół roku polski rynek gastronomiczny urósł o 2,6 tys. restauracji, barów, punktów ruchomych i firm kateringowych – wynika z danych wywiadowni Dun & Bradstreet Poland specjalnie dla „Rzeczpospolitej”. Oznacza to, że zdziesiątkowana przez pandemię polska branża gastronomiczna najgorsze ma za sobą.

Najszybciej rosnącym sektorem są ruchome placówki, w tym popularne food trucki, których w ostatnim półroczu przybyło blisko 600. – Wiąże się to z inflacją, jak i nowymi zwyczajami konsumenckimi. W punktach mobilnych można zjeść szybciej, taniej i równie smacznie – przekonuje Marcin Olesiak, członek zarządu Sweet Gallery. Jeśli miejsce nie spełni oczekiwań, można je zmienić. Zwykłe restauracje nie mają takich możliwości. —pm

Wydanie: 12932

Wydanie: 12932

Spis treści
Zamów abonament