Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Do naszego jadłospisu trafią algi, glony i owady

20 maja 2025 | Ekonomia i rynek | Michał Duszczyk
Ledwie 28 proc. osób jest gotowych do zakupu produktów z owadzim białkiem – wynika z analiz badaczy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jak wskazują, znaczący brak akceptacji wynika z dużego wstrętu przed spożywaniem takiej alternatywy białka
autor zdjęcia: shutterstock
źródło: Rzeczpospolita
Ledwie 28 proc. osób jest gotowych do zakupu produktów z owadzim białkiem – wynika z analiz badaczy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jak wskazują, znaczący brak akceptacji wynika z dużego wstrętu przed spożywaniem takiej alternatywy białka

Do firm i badaczy, którzy pracują nad alternatywą dla drobiu, ryb czy nabiału, płynie coraz więcej pieniędzy. Czy jesteśmy gotowi na kulinarną rewolucję?

Inwestycje w alternatywne białka w Europie rosną w imponującym tempie. W 2024 r. firmy opracowujące takie rozwiązania, w tym np. mięso roślinne czy składniki wytwarzane i uprawiane w procesie fermentacji, pozyskały w przeliczeniu niemal 2 mld zł finansowania. A to oznacza wzrost o 23 proc. rok do roku. Oprócz tego do tego typu podmiotów trafiło blisko 268 mln zł w formie grantów, co stanowi skok aż o 137 proc. Eksperci nie mają wątpliwości, że ta rosnąca dynamika sygnalizuje coraz bardziej wyraźny trend. Chodzić ma o „większe bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważony rozwój i poprawę odporności gospodarczej”. Odpowiedzią na te globalne wyzwania ma być właśnie dywersyfikacja białek.

Smacznego!

Etyczne mięso i białko z fermentacji biomasy

Jak tłumaczą naukowcy, alternatywne białka stanowią zrównoważony sposób na zaspokojenie rosnącego globalnego zapotrzebowania na białko przy jednoczesnym wykorzystaniu znacznie mniejszej ilości zasobów, powodując mniejszą emisję gazów cieplarnianych i ograniczając stosowanie antybiotyków w żywności....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 13179

Wydanie: 13179

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament