Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Napiwek z podatkiem

12 sierpnia 2025 | Pierwsza strona | Przemysław Wojtasik

Gratyfikacja od klienta to przychód kelnera. Trzeba od niego zapłacić PIT. Są dwa warianty rozliczenia.

Napiwki w gotówce odchodzą do lamusa. Klienci coraz częściej płacą je kartą – poprzez specjalne aplikacje albo za pomocą kodu QR.

– Takich napiwków nie da się ukryć przed skarbówką. Zawsze zostaje po nich ślad w papierach. A fiskus nie ma wątpliwości, że napiwek jest przychodem kelnera, od którego należy się podatek – mówi dr Piotr Sekulski, doradca podatkowy w kancelarii Outsourced.pl.

Jak go rozliczyć? To zależy. Jeśli napiwki gromadzi restauracja, a następnie rozdziela je na kelnerów, to stanowią przychód z pracy bądź zlecenia. Jeśli zaś napiwek jest przekazywany bezpośrednio na konto kelnera, zaliczamy go do przychodów z innych źródeł. – Restauracje wolą ten drugi wariant, bo nie muszą wtedy obliczać i odprowadzać do urzędu zaliczki na podatek oraz wystawiać informacji PIT-11. Kelner rozlicza wszystko sam – mówi Piotr Sekulski.

Wydanie: 13250

Wydanie: 13250

Spis treści

Reklama

Gość „Rzeczpospolitej”

Zamów abonament