Na początek - zupa cebulowa przypkowska
Na początek - zupa cebulowa przypkowska
Tadeusz Przypkowski i Tadeusz Gronowski (siedzi tyłem) biesiadują z prominentami w domu Gronowskiego
FOT. ZE ZBIORÓW AUTORA
JANUSZ MILISZKIEWICZ
Dzień 26 stycznia 1965 r. przeszedł do historii światowej gastronomii. Wtedy bowiem, w pierwszą rocznicę śmierci Edwarda Pomian-Pożerskiego, Tadeusz Przypkowski z Jędrzejowa powołał Kapitułę Orderu Pomiana, która przyznała kulinarne Noble najświetniejszym gastronomom świata. Przypkowski mianował członkami Kapituły m.in. ówczesnego premiera Józefa Cyrankiewicza oraz ministra spraw zagranicznych Adama Rapackiego. Dzięki temu ludowa Polska hojnie obsypywała dolarami Przypkowskiego i Kapitułę.
Edward Pomian-Pożerski (1875-1964), którego imieniem nazwano Kapitułę, był lekarzem i gastronomem, profesorem paryskiego Instytutu Pasteura. Badał soki trawienne, dzięki czemu osiągnął w nauce wysoką międzynarodową pozycję. Fascynowało go wydzielanie soków pod wpływem bodźców psychicznych, w tej dziedzinie współpracował ze sławnym Iwanem Pawłowem (tym od "odruchów"). Przede wszystkim jednak - był smakoszem. Prywatnie, jako Edward de Pomiane, pisywał książki kucharskie, z których pierwsza, w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta