Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mazurek Cygański

21 kwietnia 2000 | Magazyn | NJ
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

STYL ŻYCIA

Mazurek cygański

  • Danie Hanki Bielickiej

    FOT. PAP/CAF JANUSZ MAZUR

    Najpiękniejsze wspomnienia wielkanocne mam oczywiście z dzieciństwa. Wiążą się one z Łomżą. Zasada była taka, że wszystko na świątecznym stole musi być własnej roboty. Nawet szynkę kupowało się surową, moczyło w saletrze i piekło. Jedynym odstępstwem był bankuchen, czyli sękacz, który zamawialiśmy u łomżyńskiego cukiernika.

    Przygotowania rozpoczynały się w pierwszy dzień Wielkiego Tygodnia. Dobrze pamiętam pieczenie babek, bo kiedy rosło ciasto, w domu musiała być absolutna cisza i nikt do kuchni

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1993

Spis treści
Zamów abonament