Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tradycyjnie: z białą kiełbasą i szynką

21 kwietnia 2000 | Ekonomia | ET LO

BRANŻA SPOŻYWCZA

Uaktywniają się polskie sieci za granicą

Tradycyjnie: z białą kiełbasą i szynką

Przed świętami wielkanocnymi wzrasta sprzedaż szlachetnych gatunków wędlin. W tym roku po raz pierwszy ruszył eksport do polskich sieci za granicą. Na południe Europy wywożone są młode jagnięta, będące świątecznym przysmakiem Greków i Włochów, do Moskwy - duże ilości parówek.

- Polski eksport jagniąt to ok. 170 tys. szt. rocznie, z czego na Animex przypada ok. 100 tys. szt. Około 40 proc. tego wywozu jest realizowanych na 3-4 tygodnie przed Wielkanocą. Wysyłane są jagnięta o wadze od 10 do 22 kg - mówi Krzysztof Kozioł, rzecznik prasowy spółki. Nasz kraj utracił swoją pozycję w eksporcie jagniąt, ponieważ pogłowie owiec spadło i wynosi ok. 370 tys. szt., podczas gdy np. Węgrzy mają ich ponad 1 mln szt.

Spotkali się na targach

5 ton świątecznych wyrobów do Belgii wysłał Sławski Zakład Przetwórstwa Mięsa i Drobiu Balcerzak i spółka z Wróblowa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1993

Spis treści
Zamów abonament