Tradycyjnie: z białą kiełbasą i szynką
Uaktywniają się polskie sieci za granicą
Tradycyjnie: z białą kiełbasą i szynką
Przed świętami wielkanocnymi wzrasta sprzedaż szlachetnych gatunków wędlin. W tym roku po raz pierwszy ruszył eksport do polskich sieci za granicą. Na południe Europy wywożone są młode jagnięta, będące świątecznym przysmakiem Greków i Włochów, do Moskwy - duże ilości parówek.
- Polski eksport jagniąt to ok. 170 tys. szt. rocznie, z czego na Animex przypada ok. 100 tys. szt. Około 40 proc. tego wywozu jest realizowanych na 3-4 tygodnie przed Wielkanocą. Wysyłane są jagnięta o wadze od 10 do 22 kg - mówi Krzysztof Kozioł, rzecznik prasowy spółki. Nasz kraj utracił swoją pozycję w eksporcie jagniąt, ponieważ pogłowie owiec spadło i wynosi ok. 370 tys. szt., podczas gdy np. Węgrzy mają ich ponad 1 mln szt.
Spotkali się na targach
5 ton świątecznych wyrobów do Belgii wysłał Sławski Zakład Przetwórstwa Mięsa i Drobiu Balcerzak i spółka z Wróblowa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta