O wyższości jaj nad pieczystym
O wyższości jaj nad pieczystym
EDMUND SZOT
Jajo jest prawdopodobnie najdoskonalszym produktem spożywczym na świecie, jako że w istocie jest to samo życie. Jajo ma też doskonały kształt, tyle że najbardziej interesuje on samą kurę. "Gdyby jajo miało inną formę, życie kury byłoby potworne" - zauważył kiedyś jeden z poetów. Dla człowieka, który transportuje jaja na duże nieraz odległości, poręczniej byłoby, gdyby miały one kształt np. sześcianu. Być może dłubiącym w genach specjalistom uda się to w końcu osiągnąć.
Polacy nie doceniają należycie wartości jaj, o czym świadczy ich niewielkie w naszym kraju spożycie, jedno z najniższych w Europie. Część winy leży tu po stronie producentów, którzy nie potrafią produkować jaj po jeszcze niższej cenie, w części zaś jest to wynik namolnej propagandy dietetyków, którzy jeszcze do niedawna doszukiwali się w jajach bardzo, ich zdaniem, szkodliwego cholesterolu. Ciekawe, że nie wadzi on jakoś Japończykom, którzy spożywają prawie dwa razy więcej jaj niż Polacy. Nie słychać też, by jaja szkodziły innym pobliskim nacjom: Węgrom, Czechom czy Słowakom, którzy również spożywają ich znacznie więcej niż my.
Być może mały w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta